Vin til svinekød
Svinekød har en central plads i den danske madkultur. Flæskesteg, schnitzler, frikadeller, mørbrad for blot at nævne nogle få af de typer af svinekød, der har en tilbagevendende plads på det danske middagsbord. Men hvad skal man drikke til, hvis det skal passe så godt som muligt? Det afhænger naturligvis af, hvilken type svinekød, du vil servere - og hvad du vil servere til.
Læs mere herHvad drikker man til svinekød?
De fleste retter med svinekød bør serveres med en vin, der ikke er for kraftig. Om det er en rødvin, en rosévin eller en hvidvin er op til dig selv, men det er en god idé at vælge en let rødvin som Pinot Noir, en fyldig hvidvin som Riesling eller Grüner Veltliner eller en frisk rosévin med masser af bærsmag.
Hvad drikker man til frikadeller?
De fleste af os kender udtrykket 'en frikadellevin'. Det er sjældent et positivt udtryk, og de fleste bruger det om en billig vin, der smager gennemsnitligt uden at skille sig specielt ud. I virkeligheden er det synd - og lidt af en hån mod både vin og frikadeller. For frikadellen har præcis den standard og kvalitet, som du vælger at give den, og du bør følge op med en vin, der har samme kvalitet som frikadellen. Den skal kunne tåle, at du måske serverer syltede agurker til, og måske skal der også rødkål på tallerkenen. Derfor er det som så ofte tilbehøret, der er med til at bestemme, hvad der passer godt til frikadeller. Skal det være en rødvin, kan det derfor være en god idé at vælge en Pinot Noir - enten fra Bourgogne, en tysk Spätburgunder - eller en oversøisk Pinot Noir. Hvis du vil have hvidvin til dine frikadeller, så find en velegnet Riesling, der gerne må have lidt sødme, så den kan spille op imod tilbehøret på tallerkenen.
Hvad drikker man til flæskesteg og ribbensteg?
Både flæskesteg og ribbensteg står mange danskeres madhjerter nær. Forskellen på de to udskæring har dog en vis betydning for, hvilken vin, du bør vælge. For ribbenstegen er mere fed end flæskestegen, og derfor er det skønt med en mere alkoholrig vin, der kan samle mundvand og smagsindtryk. Rhone-vine er derfor rigtig fine valg til ribbensteg, og de kan i princippet også gå an til flæskesteg. Her giver det dog også god mening at kigge mod Valpolicella-området i Italien, hvor Ripasso-vinene giver et godt modspil med sødme, syre og tanniner.
Tilbehøret til både flæskesteg og ribbensteg er med til at komplicere valget af den perfekte vin, for med sprød og salt svær, hvide og brunede kartofler, lun rødkål, brun sauce og både søde og sure sager i skålene, så er selve kødet reelt den mindste udfordring at vælge vin til. Og i virkeligheden er der ret meget fornuft i at servere en hvidvin til disse retter, for både Riesling, Grüner Veltliner og Pinot Gris har mange af de elementer af balanceret sødme og syre, der passer godt til de mange smagsindtryk.
Hvad drikker man til helstegt pattegris?
En helstegt pattegris er længe undervejs. Marinering og langtidsstegning gør den moden og mør, og det samme må vinen gerne udstråle. Den skal kunne spille op mod det fede kød, og derfor er det vigtigt med nogen sødme og en relativt høj alkoholprocent. Vælg en oversøisk eller sydeuropæisk rødvin - f.eks. Zinfandel, Primitivo eller Shiraz fra Australien. Skal det være en hvidvin, så forsøg dig med en tysk eller østrigsk Riesling, der har den rette balance mellem syre og sødme.
Hvad drikker man til hamburgerryg og skinke?
Når menuen står på mad, der er saltet og røget, så er det vigtigt, at du vælger en vin med frugtpræg og sødme. Det giver derfor god mening at vælge en hvidvin, og det kunne sagtens være en Pinot Gris fra Alsace, en Sauvignon Blanc fra New Zealand eller en Riesling fra Tyskland, Østrig eller Frankrig. Hvis du har rigtig svært ved at skulle drikke hvidvin til din menu, så bør du vælge en rødvin med mindst mulig garvesyre, og det finder du enten i Bourgogne eller i Tyskland, hvor de laver blændende Spätburgunder. Endelig kan en frisk rosévin være et godt bud.
Hvad drikker man til svinemørbrad?
I virkeligheden smager svinemørbrad ikke af ret meget - bortset fra det, du selv tilfører den. Hvis du marinerer mørbradden eller sætter den i andre sammenhænge, der ændrer dens smag betragteligt, så skal du naturligvis tage hensyn til dette, når du køber din vin. Hvis du ikke ændrer ret meget på svinemørbradens grundsmag, bør du finde en let rødvin eller en fyldig hvidvin. Det magre kød kan risikere at blive tørt, og derfor bør vinen være let og frugtpræget, så den ikke overdøver kødet. Det kan være en Pinot Noir eller en Ripasso. Du kan også vælge en hvidvin, som i givet fald bør være en Riesling eller en Pinot Blanc fra Tyskland eller Frankrig.
Hvad drikker man til grillet svinekød?
Hvis du vælger at grille dit svinekød, vil det oftest få en langt kraftigere smag, som skal modsvares af vinen. En amerikansk Zinfandel er et godt bud, ligesom en australsk Shiraz vil passe rigtig godt. Det er bestemt heller ikke udelukket at vælge en hvidvin til det grillede svinekød, men her skal du være opmærksom på, at det grillede kød smager af mere end almindeligt tilberedt kød, så du bør vælge en hvidvin, der har de muskler, der skal til, og det kan være en oversøisk Chardonnay eller måske en Gewürztraminer fra Alsace.
Hvad drikker man til svinekæber?
Svinekæber er blevet lidt af en delikatesse, fordi det er en ret med en meget kraftfuld smag og en vidunderlig mørhed. For vinelskere er det også en ret, der har den fordel, at den åbner for en masse spændende muligheder for, hvordan du kobler mad og vin. Hvidvin passer rigtig godt, men smagen i retten er intens nok til, at den sagtens kan trække en rødvin. Det kan være en Carmenere-vin fra Chile eller måske en Cotes du Rhone eller en Zweigelt. For hvidvin skal det være en vin med en fornuftig syre, og det kan være en Sauvignon Blanc fra New Zealand, eller det kan være en østrigsk Grüner Veltliner.
Til toppenDen danske lovgivning kræver aldersverificering ved salg af alkohol