Cremant
Nogle kalder Crémant for Champagnens lillebror - og med god grund! For Crémant minder på rigtig mange områder om sin berømte “storebror”. Den er ofte lavet på de samme druer, kommer fra samme land (Frankrig) og kan byde på brusende og boblende oplevelser i særklasse. Navnet Crémant dækker nemlig over mousserende vine, der er lavet på samme måde som de berømte bobler fra Champagne, men som kommer fra andre distrikter i Frankrig end Champagne-distriktet.
Selve betegnelsen “Crémant” stammer dog oprindeligt fra selveste Champagne og blev brugt til at beskrive flasker af Champagne med et lavere tryk i flasken, som dermed var mindre mousserende.
- Pris v.
- 1 stk.
- 249,95 kr
- 6 stk.
- 209,95 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 169,95 kr
- 6 stk.
- 149,95 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 399,95 kr
- 3 stk.
- 349,95 kr
Fremstillingen af Crémant
Crémant fremstilles ved den såkaldte “Champagne-metode”. Selvom reglerne for produktionen af Crémant er knapt så stringente som ved fremstillingen af Champagne, så er der stadig nogle væsentlige regler, der skal følges ved Crémant, selvom disse også kan variere. Det vigtigste er, at druerne skal høstes ved manuelt arbejde, at vinen skal lagres i flaske i minimum 9 måneder (ved Champagne er det dog minimum 12 måneder) og så skal druerne presses nænsomt - med maximum af 100 liter most fra 150 kg druer.
Crémant i forskellige vinregioner
Ligesom Champagne kan udtrykke sig på 1000 forskellige måder - så byder Crémant også på et væld af forskellige udtryk , alt efter, hvilken drue eller druer, der bruges, samt hvorfra vinen kommer. Crémant adskiller sig dog på ét punkt væsentlig fra Champagne, idet den fremstilles i mange forskellige franske vinregioner - og er altså ikke regions-bestemt som Champagne, der udelukkende kommer fra netop Champagne. Hver region har deres egne regler for druesammensætninger og adskiller sig derfor fra hinanden i smagsudtrykkene. Foruden i Frankrig må kun ét andet land fremstille mousserende vine under navnet “Crémant”, nemlig i Luxembourg.
De otte franske Crémant-regioner:
Crémant de Loire
Crémant de Limoux
Crémant de Jura
Crémant de Die
Crémant de Bourgogne
Crémant de Bordeaux
Crémant d’Alsace
Crémant de Savoie
Over halvdelen af den Crémant, man finder i dag, kommer fra Alsace-distriktet. I områder som Bordeaux og Bourgogne, der er kendte især for deres rødvine og hvidvine, laves der fremragende Crémant, selvom de ofte overskygges af de mere kendte vine fra disse områder.
De tilladte druesorter for Crémant
Ved fremstillingen af Crémant er der stor variation i brugen af forskellige druesorter, alt efter hvor, vinen fremstilles. Nogle druer går igen, såsom Chardonnay og Pinot Noir, men det ses også tydeligt, at de enkelte regioner benytter deres lokale druer i Crémant.
Crémant de Loire: Chenin Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Arbois, Pineau d’Aunis, Grolleau, Grolleau Gris
Crémant d’Alsace: Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir
Crémant de Bourgogne: Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, Pinot Blanc, Sacy, Pinot Gris, Aligoté, Melon de Bourgogne
Crémant de Bordeaux: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle
Crémant de Die: Clairette, Muscat Blanc, Aligoté
Crémant de Jura: Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin, Pinot Gris, Poulsard, Trousseau
Crémant de Limoux: Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac (lokalt kendt som Blanquette), Pinot Noir
Crémant de Savoie: Jacquère, Altesse, Chardonnay, Chasselas, Aligoté
Ved Crémant anvendes de samme betegnelser for sødmegraden som Champagnen.