Gratis fragt fra 1.499 kr.

Køb senest 19. dec. kl. 23:59 for levering til jul & 23. dec. kl. 12:00 for levering til nytår

Theis Vine
Menu:

Vin til mad

Skrevet af Simon Plambæk

Vin og mad komplementerer hinanden på smukkeste vis. I flere sydeuropæiske lande har vinen sin faste plads ved middagsbordet som en helt naturlig del af de daglige hovedmåltider, hvor vinens rolle her i Danmark ofte har karakter af ”sofahyggevin”, og hvor vin til selve måltidet hører sig weekenderne til.

Pift madlavningen op med ”vinrester”

Men mad og vin behøver ikke kun nydes hver for sig, for de kan i harmonisk samspil løfte måltider op til nye usete højder. Du kan med stor fordel inddrage både rødvin og hvidvin i din madlavning – også uden det sprænger dit madbudget. Hvis du af og til nyder et godt glas vin eller to, har du højst sandsynligt oplevet, at du står tilbage med en lille slat den efterfølgende dag. Har vinen ellers været forseglet efter brug, kan du sagtens nyde resten af vinen den efterfølgende dag – ja, helt op til 3-4 dage efter åbning kan visse vintyper holde sig. Opbevaring i køleskab forlænger vinens holdbarhed og er gældende for både rødvine og hvidvine.

Men hov.
Hvorfor ikke anvende vinen i din madlavning?
Og står der ikke simreretter eller hjemmelavet pastasauce på madplanen, kan du med fordel fryse vinen ned i en isterningepose, og efter behov tage nogle terninger op til din madlavning – præcis som med bouillonterninger. Det er da ansvarlighed og forebyggelse af madspild, der vil noget. Intet går til spilde.

9 gode råd om madlavning med vin

  1. Først og fremmest skal vinen være drikkelig (læs: du vil kunne nyde et glas af vinen). Derudover må vinen ikke have prop, dens aromapalette skal være intakt og virke frisk, og samtidig må den ikke smage eller lugte af eddike.
  2. Du kan anvende de fleste rødvine – også de sødmefulde, syditalienske frugtbomber.
  3. Søde hvidvine har færre anvendelsesmuligheder som fx en Riesling Spätlese eller en sød krydret Gewurztraminer. Her vil sprøde og tørre hvidvine uden fadlagring være at foretrække.
  4. Anvend en vin i din madlavning mellem 50,00-100,00 kr. Det kan ikke betale sig at benytte en dyr vin i maden, da vinens potentiale ikke vil kunne smages. Det giver kun mening at anvende en dyr vin i maden, såfremt du kun skal tilsætte en lille smule vin, og du i forvejen skal have en dyr vin til måltidet. På denne måde undgår du at skulle bekoste to vine, men du kan nøjes med en.
  5. Jo længere tilberedning, jo billigere vin. En simreret kræver ikke nogen dyr vin, og her kan du med fordel anvende en ganske almindelig ”hverdagsvin” til en flad 50’er. Her kan du godt snyde lidt, for 10 min. inden servering kan du evt. lige tilsætte lidt ekstra god rødvin til retten, som vil få retten til at smage af den noget dyrere vin. Skal du derimod lave en rødvinsglace, kan du med fordel benytte en lidt dyrere vintype, da vinens kvaliteter vil kunne smages i glacen.
  6. Alkoholen fordamper gradvis jo længere tilberedningstid. I en simreret vil alkoholen være helt væk efter godt og vel tre timer – afhænger dog helt af mængden af vin i retten og alkoholstyrken.
  7. Vin i mad fremhæver vinens specielle karakteristika som fx sødme, syre og tanniner og tilfører maden en bredere aromapalette og dybde, som er med til at løfte måltidet. Vin er et magisk krydderi til dit måltid!
  8. Vin kan også med fordel anvendes som marinade. En vinmarinade gør kødet mere mørt, og forstærker desuden smagen i kødet. Du kan med fordel hælde lidt af marinaden ved kødet, når du tilbereder det, såfremt kødet skal steges eller grilles.
  9. Vin i mad må aldrig dominere smagen og være gennemtrængende, men det skal blot pifte retten op med endnu flere skønne aromaer og dufte.

Hvis du ikke lige har en ”vinrest” ved hånden, kan du også pifte en sauce eller simreret op med lidt Sherry, Marsala eller Calvados, som har samme magiske indvirkning på måltidet. Prøv dig frem og find den rette balance.

Leder du efter et særligt match mellem mad og vin kan du gå op opdagelse blandt vores forslag:

Her kan du også læse konkrete tips til de enkelte retter og hvad man skal være særlig opmærksom på.