Alsace vin
Alsace-vin er indbegrebet af kølig, læskende hvidvin tappet på høje, slanke flasker, der også kaldes for flûtes.
Læs mere her- Pris v.
- 1 stk.
- 179,95 kr
- 6 stk.
- 159,95 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 129,95 kr
- 6 stk.
- 66,00 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 8.999,95 kr
En bjergtagende vinregion ved Frankrigs østgrænse, som gennem tiderne både har været på tyske og franske hænder. En gudesmuk vinregion i et eventyrlandskab af bølgende bjergtoppe, hvor vi finder den ene flotte borgruin efter den anden, oplyst af et grønt sanseligt flor af den ene idylliske vinmark efter den anden. På disse betagende skråninger arbejder flere end 4.000 passionerede vinavlere hvert år for at frembringe den ene fantastiske aftapning efter den anden. Hele 90% af den samlede vinproduktion i Alsace består af hvidvine, men denne historiske vinregion er også leveringsdygtige i andre vintyper som rødvin, mousserende vin og sød dessertvin.
Vinstilen i Alsace
Vinregionen Alsace ligger trygt i læ af bjergkæden Vogeserne, hvilket giver et tørt og solskinsrigt klima, som, kombineret med en kompleks geoteknisk undergrund, skaber særdeles attraktive vilkår for vinproduktion. Alsace ligger ned til Rhinen med Vogeserne i ryggen og med fri udsigt til tyske Schwarzwald på den modsatte side af Rhinen. Alsace er en gastronomisk og kulturel smeltedigel med det bedste fra de to nabolande, Frankrig og Tyskland. En region, som har mange ligheder med nabolandet i Rhinlandet, men som også adskiller sig i stil og udtryk indenfor især hvidvine. Hoveddruen i Alsace er Gewürztraminer, som er en kraftig og krydret druesort, som oprindelig har sit navn fra byen Tramin i Südtyrol, hvor druesorten oprindeligt stammer fra.
Et varietalt kludetæppe
De fleste vine i Alsace er varietale vine, hvilket vil sige at vinene navngives efter druesortens navn. Med mere end 20 forskellige jordbundsformationer i Alsace, og en årlig vinproduktion på godt og vel 160 millioner flasker vin, vil du opleve vidt forskellige stilarter og aromapaletter alt efter jordbundstype og geografi i regionen. Forekomsten af muld i undergrunden i Vogeserne er aldeles minimal, og i stedet består jordbunden primært af sandsten, granit, gnejs, schist og vulkanaske. Det giver mulighed for at skabe vine med mineralske noter, som ofte associeres med våd flint i både næse og mund, og som kan virke en smule olierede i udtrykket.
Vinmarkerne længere nede af skråningerne ved Rhinens deltabækken har derimod dybere muldlag med en undergrund af ler, kalk- og sandsten, som giver elegante og velafbalancerede vine med flotte finesser.
Vinmarker med tunge ler- og mergeljorde giver derimod mere tunge vine med mere fylde, struktur og en bredere aromapalette. Alsace er med andre ord et fantastisk område at fordybe sig i, og det har på mange områder den samme detaljerigdom i vinenes diversitet som det gør sig gældende for Pinot Noir og Chardonnay i Bourgogne.
Druesorter i Alsace
Vinregionen Alsace producerer i dag otte større varietale vine, som siden 1900-tallet er blevet kraftigt rationaliseret, da man tidligere praktiserede en inddeling af druesorterne i henholdsvis ”ædle” og ”andre” druesorter. 90% af vinproduktionen i Alsace er hvidvine, hvilket afspejler sig i de otte druesorter. Gewürztraminer og Muscat er mere påvirkelige overfor klimaet, hvilket regionens mere end 4.000 vinavlere har forsøgt at kompensere for ved at plante lidt af alle de otte druesorter, hvoraf Riesling tegner sig for hele 20% af alle tilplantede vinmarker i Alsace.
De otte druesorter i Alsace er:
- Riesling
- Gewürztraminer
- Pinot Gris
- Pinot Blanc (Chardonnay)
- Muscat
- Pinot Noir
- Sylvaner
- Chasselas
Pinot Blanc, som egentlig er Chardonnay i Alsace, men som ifølge lovgivningen ikke må sælges og markedsføres under navnet ”Chardonnay”, vinder mere og mere udbredelse. Pinot Blanc er en taknemmelig druesort som modner ret tidligt, og som er nem at fremstille god vin på. Pinot Blanc er også basisdrue i de skønne Crémant d’ Alsace vine, og skaber i Alsace gode tørre hvidvine uden den store aromapalette, men med frisk vedholdende syre og moderat alkoholstyrke.
Appellationerne i Alsace
Alsace fik sin officielle AOC-status i 1962 med den regionale appellation Alsace eller Vin d’ Alsace. I 1976 definerede man appellationen Crémant d’ Alsace, hvilket skulle sikre en ensartethed i fremstillingen af denne populære mousserende vintype, som i dag tegner sig for ca. 25% af vinproduktionen i AOC Alsace.
I 2011 fik regionen indført yderligere to appellationer, som har til formål at supplere den oprindelige AOC Alsace med strengere krav til vinfremstillingen – herunder beplantningstæthed, druesorter, beskæring og udbytte blot for at nævne nogle eksempler. De to nye appellationer hedder henholdsvis AOC Alsace communales og AOC Alsace lieux-dits, hvoraf sidstnævnte er endnu strengere end AOC Alsace communales.
Alsace Grand Cru
Alscace Grand Cru blev indført som appellation i 1975, og tæller i dag mere end 50 Grand Cru vinmarker eller lieu-dits, som tilsammen kun står for ca. 5% af den samlede vinproduktion i Alsace. For mange forbrugere står Grand Cru som noget af det ypperste indenfor vinproduktion, og er implicit en garanti for store vinoplevelser. Desværre er det ikke altid tilfældet, og Alsace Grand Cru er ingen undtagelse.
Alsace Grand Cru byder selvfølgelig på mange gode vinmarker og producenter, som til fulde lever op til deres Grand Cru-status, men der er desværre også en del producenter og kooperativer, som producerer middelgode Grand Cru vine, som desværre lukrerer på det gode navn. En af årsagerne til denne svingende kvalitet indenfor Grand Cru vine, skal findes i den enkelte producents store spredning af sine vinmarker, hvor disse ofte har meget forskelligartede jordbundsforhold, hvilket afstedkommer vine af meget svingende kvalitet.
Til toppen